Lütfen Bilgilerinizi Giriniz


Eğitimin Temel Sorunu

Eğitimdeki krizi aşmak için sistemi krize sokan kök nedenlerin (temel sorunların) ortadan kaldırılması gerekir. Türk eğitim sistemini krize sokan kök nedenlerden biri sınav sistemidir. Bu kök neden (sınav sistemi) durduğu sürece Türk eğitim sistemi kriz üretmeye devam edecektir.

Eğitimde yaşanan bazı sorunlara bir göz atalım.

Öğrenciler sosyal etkinliklere yeterince katılamıyor. NEDEN? Öğrenciler sınava hazırlanıyorlar test çözüyorlar.

Öğrenci kulüp çalışmaları işlevsel değil. NEDEN? Öğrenciler sınava hazırlandıkları için kulüp çalışmalarına zaman ayıramıyorlar.

Öğrenciler araştırma, gözlem yapma ve proje hazırlama becerilerinden yoksun.  NEDEN? Çünkü bu tür becerilerin ve çalışmaların sınava etkisi yok.

Öğrenciler günlük becerilere ve temel becerilere sahip değil. NEDEN? Çünkü sınava hazırlanıyorlar. Her işlerini anne babaları yapıyor.

Öğrenciler temel yazma becerilerinden yoksun, bir dilekçe yazmasını bile bilmiyorlar. NEDEN? Çünkü sınavlar düşünme, bilgi edinme, edindiği bilgiyi kullanma, yeni bilgi üretme ve bunları yazılı olarak ifade etme becerileri ölçmüyor.

Üniversiteyi bitiren öğrenciler mesleki becerilerden yoksun. NEDEN? Çünkü ezber ve çoktan seçmeli sorular bu becerilerin geliştirilmesinin önündeki en büyük engel.

Velinin okula sorduğu en önemli soru “akademik başarınız nasıl” sorusu. Çocuğunun kişiliği, karakteri, mutluluğu hatta gelecekteki başarısı veliyi çok ilgilendirmiyor (tabi üniversiteyi bitirinceye kadar). NEDEN? Yapılan sınavlar öğrencinin kişiliğini, karakterini, becerilerini ölçmüyor.

Görüldüğü gibi eğitimdeki birçok sorunun nedeni, yani temel sorun uygulanan sınav sistemi.

Eğitimin temel sorunu çözülmediği sürece bu sorunun neden olduğu hiçbir sorun çözülmeyecektir. Dünya ile rekabet edebilmek ve iyi insan yetiştirmek istiyorsak öncelikle bu temel sorunu çözüme kavuşturmamız gerekiyor.

 

Bu yazıyı paylaş

Sık Sorulan Sorular

Öğrenmek isteyebileceğiniz tüm soruların yanıtlarını, siz sormadan sizinle paylaşmak istedik.

ENO4; en iyi okul modeli olma sloganıyla yola çıkmış, yerli ve milli bir eğitim modelidir. İsmi modelin baş harflerinden geliyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Bireysel analizin temelde amacı; bireyin kendisini tanıma yolculuğuna çıkmasını ve içindeki “iyi insanı” keşfetmesini sağlamaktır. Bireysel analiz paketleri için tıklayınız.

Kurumsal analizin amacı; okul yöneticileri tarafından, okul bünyesindeki öğrencilerin karakter ve beceri kazanımlarını ölçülmesidir. Kurumsal analiz paketleri için tıklayınız.

Hem bireysel hem de kurumsal olarak gerçekleştirdiğimiz analizlerde kullanılan ölçme araçları bilimsel yöntemlerle geliştirilmiş ve geçerlilik güvenilirliği test edilmiştir. Elde edilen bulgular analiz programları aracılığı ile raporlaştırılmaktadır.

Kendisine, çevresine ve insanlığa faydalı işler yapan, karakter ve becerileri gelişmiş olmanın yanı sıra; akademik yönden de yetkin ve başarılı insana "Başarılı İyi İnsan" denir.